... KUVAPÄIVÄKIRJA VISBYssä 18.-24.5. 2009

 

"Kirkotkin ovat täällä kuin verottajan tai Atterdagin jäljiltä.
Itse asiassa Gotlandin muistoarvo on juuri nyt isosti esillä ruotsalaisissa uutisissa, koska Bergmanin jäämistö huutokaupataan Lontoossa, testamentissa ehdottomasti vaadittiin niin ("Mitään emotionaalista ei asiaan saa liittyä", vaati IB suvultaan testamentissa) ja kaupan keskeisin osa on hänen kotinsa Fåröllä. Suvulla on "initiatiivi" ostamiseen ja jossain uutisessa suku visioi että Fårölle voisi ehkä tulla joskus jonkinlainen museo IB:n muistoksi..."

 

"Palasin huoneeseeni 9:30, avasin koneen, editoin myyttikirjaa 13:30 saakka. Aurinko tuli esiin, kävelin marketille ja ostin lisää pikaruokaa, sitten fillaroimassa rantoja myöten ja kokeeksi piknik-paikkaa kaikilta suunnilta. Ensin etelä, sitten olutta Systembolagetista, sitten pohjoinen, sisämaa itään, mutta kaupunki jatkuu tiheänä joka suuntaan.
Vain Visbyn keskellä on autiota kuin kivisessä galleriassa."

 

"Mutta kaikki ovat tavattoman ystävällisiä ja hymyileviä, tämä paikkahan on niin kuin elokuvassa eläisi, pittoreskit rakennukset ja uskomaton maisema vanhojen talojen ylitse; tuo asuintalomme, kansakoulun tai pienen kirkon kokoinen, on miltei 200 v vanha joten ei ihme etta siellä ei oikein patteritkaan saa paksuja kiviseiniä lämpenemään.

"Suurin osa BCWT:n vieraista on kyllä kääntäjiä, en ymmärrä miten ne voivat keskittyä jonkun MUUN kirjoittamaan tekstiin, mutta koneidensa ääressä ne tuntuvat istuvan, asuintalo on kuin mausoleumi niin hiljainen ja täällä toimistotalossakin kukin kapertynyt kirjan tai koneen ylle.
Iso painijan näköinen latvialainen paistoi lihaa ja paprikaa ja mussutti ruokaansa - samalla lukien muumikirjaa!"

 


 

Soikkelin viidakkokirja Soikkelin tekstien valikko